Son Güncelleme tarihi 28 Ekim 2022 by Teknoloji Haber
İletişim araçlarının başını çeken mobil cihazların önemi hakkında genel bir açıklamayı ve telefon alırken nelere dikkat etmeliyiz buna değineceğiz.
Telefonun hayatımızda olan yeri büyüktür. Son zamanlarda hızlı bir hayat temposu içerisindeyiz. Bir yandan iş bir yandan evdeki işler derken hayatımız akıp gidiyor. Böyle olunca da hayatımızı daha verimli kullanmak istiyoruz. Gün içerisinde oradan oraya koşuştururken bir şeylere veya birilerine erişebilmek istiyoruz. Örneğin; iş yerindeyken bir sorun ile karşılaştığımızda hemen telefonu sarılıyor ve yardım alıyoruz. Kısacası hep iletişimde olmak istiyoruz.
Teknolojinin gelişmesiyle telefon artık herkesin ihtiyacı olmaya başladı. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere telefon üreticileri bir sürü yeni telefon ve uygulama çıkarmaya başladı. İlk başlarda konuşmak ve mesajlaşmak için kullanılan telefonlar, artık her gün yeni bir özellikle karşımıza geliyor. İnternete giriyor, fotoğraf çekiyor hatta çektiğimiz o fotoğrafları internette paylaşabiliyoruz. Dünyanın öbür ucundaki insanlarla sohbet bile edebiliyoruz.
Telefon alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Telefon alırken nelere dikkat edilmeli genel başlıkları ile yayınlayacağız. Önce sıfır cihaz ve sonra ikinci el için dikkat edilecek hususlardan bahsedeceğiz.
Sıfır telefon alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle telefon alırken ne amaçlı almak istediğinizi bilmek gerekiyor. Oyun, film izleme veya iş için gibi çok kullanım sebepleri oluyor. Örnek iş alanında ve veri güvenliği söz konusu olan alanlarda kesinlikle iPhone öneriyoruz. iOS sisteminin dışa açık olmamasından dolayı daha güvenlidir.
Hangi sebeplerle cihaz alacağınızı belirlediyseniz;
Telefon alırken işlemci, RAM, kamera, ekran yapısı, tasarım ve fiyat olmak üzere çeşitli alanlara bakmamız gerekiyor. Örnek kameranın x megapixel özelliğinde olması sizi yanıltabilir. Burada aynı zamanda kameranın donanım kalitesi önemlidir. Örnek 48 megapixel bir telefonun 16 megapixel gibi görüntü verdiği oluyor.
İkinci el telefon alırken nelere dikkat edilmeli?
- Ekranda çizik, çatlak veya kırıklar var mı?
- Şebeke çekim seviyesinin kontrol edilmeli. 3G ve LTE arasında değiştirerek denenmelı.
- Ses testi kesinlikle detaylı yapılmalı. Gelen ve giden seste çizildi, boğukluk ve kesilmeler var mı?
- Pil testini yapın. iPhone modellerinde pil sağlığı diye bir özellik bulunuyor. Buna baktığınızda bataryanın ömrü az çok belli oluyor. Android içinde yardımcı programlar var.
- Cihazın tamir görüp görmediğine bakmak lazım. Değişen var mı? Sıvı teması almış cihazlardan uzak durun. Sorunsuz çalışsa dahi.
Telefon nedir?
Telefon; birbirlerine uzak olan kişilerin, elektronik sinyaller sayesinde iletişim gerçekleştirmesine yarayan bir cihazdır.
Telefonu Alexander Graham Bell icat etmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile telefon daha da fazla geliştirilirmiştir.
Telefonun önemi
Telefon; istediğimiz yerde, istediğimiz kişiye anında ulaşmamızı sağlar. Mesafenin hiçbir önemi kalmadı. Örneğin; ailenizin uzakta olduğunu düşünün. Onlarla konuşmak ve onların seslerini duymak istiyorsunuz. Hemen telefon ile bu ihtiyacınızı gidebiliyorsunuz. Hatta görüntülü konuşarak özleminizi daha da fazla giderebiliyorsunuz. Telefon olmadığı zamanlarda mektuplar yollanılırdı. O mektup kim bilir ne kadar sürede karşı tarafın eline geçerdi. Karşı tarafın eline ulaştığından bile emin olmazdık. Mektubun yerini de zaten mesajlaşma aldı… Acil bir durum olduğunda hemen telefonumuz ile ilgili yerleri arayabiliyoruz. Issız bir yolda arabayla giderken tekerleğinizin patladığını düşünün. Telefonlarımız hemen yardımımıza konuşuyor ve çekiciyi arayıp çağırabiliyoruz.
Son zamanlarda çıkan telefonların bilgisayardan hiçbir farkı kalmadı. Nerede olursak olalım istediğimiz her bilgiye anında erişebiliyoruz. Canımız sıkıldığında internetten videolar izleyebiliyor, vakit geçirebiliyoruz. Bilmediğimiz bir yerde olduğumuz zaman da telefonlarımız yardımımıza koşuyor! Navigasyonu açtığımızda hemen yolumuzu bulabiliyoruz. Bankacılık işlemlerimizi bile artık telefonlarla yapabiliyoruz. Bir markete gittiğimizde ödemelerimiz telefonumuzla hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.
Şu an da telefonlarımız olmasa elimiz kolumuz bağlanırdır. Hayatımızda bu kadar önemli bir yeri olan telefonun tabii ki de zararları da vardır. Sağlığımıza verdiği zararları da görmemezlikten gelmemeliyiz. Yeri geldiğinde hayatımızı kurtaran telefonlarımız yeri geldiğinde de hayatımızı tehlikeye atabiliyor.
Telefon alırken nelere dikkat etmeliyiz adlı içeriğimiz umarız yararlı olmuştur.