Son Güncelleme tarihi 24 Eylül 2024 by Teknoloji Haber
Huawei, Samsung, Xiaomi veya iPhone panoya kopyalandı ne demek? WhatsApp’ta mesaja basılı tuttuğunuzda “panoya kopyalandı” yazısıyla az çok karşılaşıyorsunuzdur. Birçoğu, “Acaba bu metin cep telefonda nereye kopyalandı?” sorusunu soruyordur.
Panoya kopyalandı ifadesi, Android telefonlarda daha sık görülmektedir. Hele bir de önemli bir mesajı kopyalamak istediğinizde mesaj kaybolunca rahatsız edici bir durum ortaya çıkıyor. Çoğu, buradaki anlamı ilk bakışta anlayamıyor. “Panoya kopyalandı” nedir ve “Panoya kopyalandı ne demek?” sorularını yazımızda kısa kısa örneklerle açıklayacağız.
Pano kopyalandı ne demek?
Panoya kopyalandı, teknolojik cihazlarda metin veya görselin üzerine parmağınızla basılı tuttuğunuzda ekrana gelen bildirim yazısıdır. Kısaca, parmağınızla basılı tuttuğunuz içeriği cihazın önbelleğinde geçici bir süreliğine kopyalama işlemidir. Burada, basılı tuttuğunuzda ilgili içeriği otomatik kopyalar ve siz nereye yapıştırmak isterseniz, o alana gidip parmağınızla ilgili alana basılı tutarak “Yapıştır” demeniz yeterlidir.
Bazı telefonların, yanlış hatırlamıyorsam, 10 veya 20’ye kadar önbelleğe kopyalama özelliğine sahip olduğunu belirtmek gerekir. Telefon kapatılıp açıldığında veya önbellek temizleyici bir uygulama kullanıldığında bu kopyalanan veriler silinir. Yapılan tüm kopyalamalar cihazın önbelleğinde yer alır; yani geçici bir kopyalama alanıdır. Bir nevi, bu bilgisayarlardaki RAM’in işlevlerinden biridir.
Kopyalanan yazılar isterseniz bir editör aracılığıyla görüntülenebilir. Örneğin, telefondaki not defterine girip yazma alanına parmağınızla basılı tutun ve “Yapıştır” seçeneğiyle onaylayın.
Pano önbelleği silindiyse, artık kopyalanan veriler silinmiş demektir. Biz bu özelliği, örneğin bir haber okurken ilginç bir yazıyı kopyalayıp bir yerde paylaşmak istediğimizde kullanırız. İlgili yazının üstüne basılı tutarak kopyalar, sonra paylaşım yapacağımız alanda basılı tutup “Yapıştır” deriz. Basit bir işlem olmasına rağmen, teknolojiye aşina olmayan kullanıcılar bu durumu tam olarak kavrayamayabiliyor.
Panoya kopyaladı nereye kopyaladı?
Telefon geçici belleğine kopyalandı. Bunu görmek için yardımcı bir uygulamaya ihtiyacınız var: not defteri, sosyal paylaşım uygulamalarının paylaşım alanları ve WhatsApp gibi uygulamalar kullanılabilir.
Kopyalanan yazı, yani metin ise, bir not defteri açınız ve not yazılan alana parmağınızla basılı tutunuz. Eğer daha önce kopyalanan bir şey varsa, “Yapıştır” şeklinde bir seçenek açılacaktır.
Kopyalanan format resim formatıysa, bunu fotoğraf düzenleme veya fotoğrafların görünebileceği bir ortamda açmanız gerekiyor. Örneğin, resim WhatsApp veya resim uygulamasına girerek boş alana basılı tutun ve “Yapıştır” seçeneğiyle ilgili içeriği görün. Kopyalanan mesaj veya görsel için her ikisinde de WhatsApp kullanılabilir.
WhatsApp uygulamasında mesaj yazma bölümüne parmağınızla basılı tutup “Yapıştır” seçeneğine tıklayarak önbelleğe alınan bilgiyi açmanız anlamına gelir.
Not: Panoya kopyalandı Instagram ve Facebook uyarılarında yine ilgili platformun paylaşma alanına basılı tutarak yapıştır seçeneğini kullanmanız yeterli olacak.
Kopyalanan Metin Kayboldu
Kopyaladığını yazı silindi veya bulamıyorsanız ve sizin için önemliyse bir ihtimal belki veri kurtarma uygulamaları ile denenebilir. Ancak pek geri alınacağını düşünmüyoruz. Malum önbellekte geçici veri olduğundan dolayı geri alınamayabilir. Siz yine de farklı uygulamalarla önbellek verilerine ulaşamaya çalışırsınız.
Sonraki: Android numara gizleme