Son Güncelleme tarihi 19 Mart 2024 by Teknoloji Haber
Hard disk formatlama dendiğinde akla ilk gelen her şeyin silinmesi oluyor. Biçimlendirme yapılan disk içerisinde bulunan veriler temizlenir ve boş bir alanla karşılaşırız. Peki format nasıl atılır?
Harddisk’e format atmak için iki yöntem vardır. İlk yöntem hızlı format, ikinci yöntem ise yavaş formattır. Her iki yöntemde de hard disk tamamen boşalması yani sıfırlaması gerçekleşir.
Kullanıcı iki format ile de harddisk içinde bulunan verileri silmiş olur. Ayrıca bu işlem ile diskte bütün boş kapasitesini de kazanmış olur.
Hızlı formatlama
Hızlı format yönteminde harddisklerin format işlemi saniyeler içinde yapılır ve harddiskin tümü de sıfırlanır. Ancak sıfırlanan kısımda tüm veriler değil sadece verilerin adreslendiği kısım silinir. Böylece harddisk içindeki bütün veriler belirsiz olan verilere dönüşür ve bilgisayar da harddiski boş olarak algılar.
Veriler harddisk içinde durur fakat bilgisayar bu verilere ulaşamaz. Bu verilerin kurtarılma olasılığı çok yüksektir ve bu veriler geri kurtarma aracı ile geri getirebilir. Silinmiş olan veriler yerine başka veriler yazıldığında ise bu verilerin geri getirilme olanağı ortadan kalkar.
Yavaş formatlama
Bu formatın diğer adı High Level Format’tır. Harddiske atılan yavaş format, harddiskin büyüklüğüne göre saatlerce de sürebilir. Bunun nedeni verilerin silinmiş olmasıdır.
Verilerin silinme işleminde sektörler tek tek taranır. Fakat diskte çok sık olarak yavaş format atılması önerilen bir durum değildir.
Bu yöntem, sadece ihtiyaç durumlarında atılmalıdır. Özellikle format esnasında işlemin durdurulması ya da elektriklerin kesilmesi cihazda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle bu seçenek sadece gerekli durumlarda yapılmalıdır.
Formatlama önerileri
Kullanılan bir bilgisayara bağlayarak Windows ortamında diskin üstüne sağ tıklayarak “Biçimlendir” seçeneği ile işlem yapabilirsiniz.
Komut isteminde format c: yazarak yapılabilir.
Windows 10 cd veya USB üzerinden de yapılabilmekte.