iPhone Eskiyen Pil

Apple, iPhone’un Performansının Pil ile Olan İlişkisine Açıklık Getirdi!

  • 29 Aralık 2017

Son Güncelleme tarihi 29 Aralık 2017 by Teknoloji haber

teknik destek

Apple’ın pil sağlığı bozulan iPhone’ların performansını düşürdüğünü resmi olarak kabul etmesi kullanıcı tarafında infiale sebep oldu. Elbetteki şirketin kendine göre geçerli nedenleri var. Apple’a göre, pil sağlığının bozulması iPhone’larda beklenmedik kapanma sorununu beraberinde getiriyor. Çünkü pilin kapasitesinde düşüş meydana geliyor ve bu da yüksek performans gerektiren durumlarda çipin ihtiyacı olan gücün karşılanmamasına neden oluyor.

Şirket, pilden dolayı iPhone’larda görülen beklenmedik kapanma sorununun önüne geçmek için işlemci frekansını düşüren bir sistemi belirli iOS güncellemeleri ile belirli iPhone modelleri için kullanıma sunuyor. Böylece, pil sağlığı kötü olarak değerlendirilebilecek iPhone’ların işlemcisi pilin karşılayamacağı güce erişemiyor.

Buraya kadar kullanıcıların genel görüşü Apple’ın bunu kasıtlı olarak yaptığı yönünde. Kullanıcılar, bunun bir satış politikası olduğunu ve eski iPhone’ların yavaşlatılarak insanların yeni iPhone’a yönlendirildiğini düşünüyorlar. Aslında sorunun çözümü çok basit. İşlemcinin normal çalışma frekansına dönebilmesi için pil değişimi yapmak yeterli.

İLGİLİ İÇERİK: iPhone Batarya Durumu’nu Kontrol Etmenin 4 Yolu

Apple’ın kullanıcı iznini almadan pil sağlığı bozulan cihazın performansına müdehale etmesi kullanıcıların nefretini kazanmasına neden olmuş olsa da, aslında bu uygulama sayesinde iPhone’lar kullanılabilir kalıyorlar. Aksi takdirde, işlemcinin zaman zaman yüksek güç tüketimi yapacağı evrelerde iPhone’lar sık sık kapanacak ve bu durum kullanıcıyı zora sokacaktır.

Apple, kullanıma sunduğu iPhone Pili ve Performansı sayfasında oldukça detaylı bilgiler sunuyor.

[toc]

iPhone Pili ve Performans

Şirket, pilin iPhone performansını etkileyen sayısız faktörden sadece birisi olduğunu ve pillerin zamanla yıprandığını belirtiyor.

iPhone aygıtları için kullanımı kolay, harika bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz. Bunun için çok sayıda mühendislik sürecinden ve gelişmiş teknolojiden faydalanmamız gerekiyor. Teknoloji ile ilgili önemli alanlardan biri de pil ve performanstır. Piller karmaşık teknoloji ürünleridir. Pil performansını ve buna bağlı olarak iPhone performansını etkileyen birçok değişken vardır. Tüm şarj edilebilir piller sarf malzemesidir ve sınırlı bir kullanım ömrüne sahiptir. Zamanla bu pillerin kapasitesi ve performansı azalır, bu nedenle de servise gönderilmeleri veya geri dönüştürülmeleri gerekir. Bu durum, iPhone aygıtınızın performansında değişikliğe neden olabilir.

iPhone’da Kullanılan Pil Teknolojisi

iPhone Pil Değişimi

iPhone’larda kullanılan lityum iyon pil teknolojisi hakkında da kısaca bilgilendirme yapılıyor.

iPhone pilleri için lityum iyon teknolojisi kullanılmıştır. Eski nesil pil teknolojileri ile karşılaştırıldığında lityum iyon piller daha hızlı şarj olur, daha uzun süre dayanır ve daha küçük boyutta daha fazla pil ömrüne olanak sağlayan daha yüksek bir güç yoğunluğuna sahiptir. Yeniden şarj edilebilir lityum iyon teknolojisi şu anda aygıtınız için en iyi teknolojiyi sunar.

iPhone Pil Sağlığı ve Performans İlişkisi

Apple, paylaştığı bilgilendirme sayfasında, pilin sağlığının bozulması sonrasında meydana gelenleri, iPhone’ların performansını düşüren güç yönetimi sistemi gibi konulara da değiniyor.

Tüm şarj edilebilir piller sarf bileşenleridir ve bu bileşenler kimyasal olarak yaşlandıkça daha az etkili hale gelir.

Lityum iyon piller kimyasal olarak yaşlandığından şarj tutma özellikleri azalır. Bu durum, bir aygıtın yeniden şarj edilmesi için gereken sürenin kısalmasına neden olur. Ayrıca pillerin hızlı güç sağlama özelliği de azalır. Bir telefonun düzgün çalışması için elektronik parçaların pilden anlık olarak yük çekebilmesi gerekir. Pilin empedansı, bu anlık güç iletimini etkileyen özelliklerden biridir. Yüksek empedansa sahip bir pil, güç ihtiyacı olan sisteme yeterince hızlı şekilde güç sağlayamaz. Kimyasal yaşının fazla olması bir pilin empedansını artabilir. Şarj düzeyi düşük olduğunda ve soğuk bir ortamda pil empedansı geçici olarak artar. Kimyasal yaşın da fazla olduğu durumlarda empedans artışı daha da önemli bir hal alır. Bunlar pil kimyasının özellikleri olup sektördeki tüm lityum iyon piller için geçerlidir.

Güç çekilen bir pilin empedans düzeyi ne kadar yüksekse pilin voltajı da o kadar fazla düşer. Elektronik bileşenlerin çalışması için belirli bir düzeyde voltaj sağlanması gerekir. Buna aygıtın dahili depolama alanı, güç devreleri ve pilin kendisi dahildir. Güç yönetim sistemi, pilin bu gücü sağlama kapasitesini belirler ve işlemleri sürdürmek üzere yükleri yönetir. İşlemler, güç yönetim sistemi tarafından sağlanan tam kapasite ile sürdürülemeyecek duruma gelirse sistem, bu elektronik bileşenlerin korunması için kapatılır. Sistemin kapatılması aygıt tarafından gerçekleştirilse de kullanıcı için beklenmedik bir durum olabilir.

iPhone Güç Yönetimi Özelliği

Apple, özellikle geçen yıl bazı iPhone modellerinde görülen beklenmedik kapanma sorununa da değinerek, bu sorunu uygulamaya koydukları güç yönetimi özelliği sayesinde çözdüklerini ve şu anda hangi iPhone modelleri için, hangi iOS sürümleri ile bu özelliğin kullanılabilir olduğu konusuna da açıklık getiriyor.

Apple, iOS 10.2.1 güncellemesi ile iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus ve iPhone SE modelleri için güç yönetimi özelliğinin kullanıma sunulduğunu ve son olarak iOS 11.2 güncellemesi ile iPhone 7 ve iPhone 7 Plus için de bu özelliğin genişletildiğini belirtiyor. Şirket, bu özelliğin yalnızca cihazın beklenmedik şekilde kapanmasını önlemek için tasarlandığını dile getiriyor.

Güç yönetimi özelliğinin çalışma şekli genel hatları ile şu şekilde:

Bu güç yönetimi yaklaşımında aygıtın sıcaklığına, pilin şarj durumuna ve pil empedansına bakılır. Yalnızca bu değişkenler için gerekli olması durumunda iOS, beklenmedik kapanmaları önlemek için bazı sistem bileşenlerinin (CPU ve GPU gibi) gösterdiği maksimum performansı dinamik olarak yönetir. Sonuç olarak aygıttaki iş yükleri kendi kendini dengeler ve bir anda daha büyük ve hızlı performans artışı sunmak yerine sistem görevlerinin daha düzgün bir şekilde dağıtılmasına olanak sağlar. Bazı durumlarda kullanıcılar aygıtın günlük performansında farklılıklar görebilir. Algılanan değişiklik düzeyi, belirli bir aygıt için gereken güç yönetimi düzeyine bağlıdır.

iPhone Güç Yönetimi Özelliğinin Etkileri

Apple, pil sağlığı bozulmuş iPhone’larda güç yönetimi özelliğinin etkin olması durumunda kullanıcıların aşağıdaki gibi etkileri fark edebileceklerini söylüyor. Bunlar;

  • Uygulamaların başlaması için geçen sürenin uzaması,
  • Kaydırma sırasında kare hızının düşmesi,
  • Arka aydınlatmanın azaltılması (Denetim Merkezi’nde geçersiz kılınabilir),
  • Hoparlör ses yüksekliğinin -3 dB’ye kadar düşmesi,
  • Bazı uygulamalarda kare hızının aşamalı olarak azalması,
  • En alışılmadık durumlarda kamera flaşı etkisizleştirilir ve bu, kamera arabiriminde görülebilir,
  • Arka planda yenilenen uygulamalar için başlatma işleminin ardından yeniden yükleme gerekebilir.

Apple’ın güç yönetimi özelliği ile iPhone’ları yavaşlatmakla yetinmediği, kameraya bile müdehale ederek video kaydı ve fotoğraf çekimi kalitesini düşürdüğü iddia edilmişti ancak şirket bunu yalanlıyor. Güç yönetimi özelliğinin aşağıdaki gibi çoğu önemli alanları etkilemediği vurgulanıyor;

  • Hücresel arama kalitesi ve ağ aktarım hızı performansı,
  • Fotoğraf ve video çekme kalitesi,
  • GPS performansı,
  • Konum doğruluğu,
  • Jiroskop, akselerometre ve barometre gibi sensörler,
  • Apple Pay.
teknik destek